Brede scholen

Niet alleen bij parkmanagement is veelal sprake van publiek-private samenwerking. Ook in het onderwijs is dit het geval. Vaak is de gemeente pandeigenaar van de scholen en moeten er goede werkafspraken gemaakt worden tussen de pandeigenaar en haar huurder (de school) over de uitvoering van het gebouwbeheer.

Combinatie
In dat kader is het ontstaan van zogeheten Brede Scholen een interessante ontwikkeling. Een Brede School combineert onderwijs met verschillende voorzieningen als naschoolse opvang, sport, welzijn en/of cultuur. Brede Scholen zijn er dus niet alleen voor leerlingen, maar ook voor ouders en de cohesie in de buurt. Daarna biedt een Brede School een breed netwerk in en om een school waarbij oplossingen vaak dichterbij zijn dan gedacht. Zo kan men in of dichtbij een Brede School bijvoorbeeld een peuterspeelzaal, bibliotheek of een muziekschool vinden. Jeugdgezondheidszorg of huiswerkbegeleiding behoort ook tot de mogelijkheden.

Een Brede School biedt dus voornamelijk voorzieningen waaraan leerlingen, ouders en een buurt behoefte hebben. Bijvoorbeeld opvoedingscursussen voor ouders of inburgeringcursussen voor buurtbewoners. Daarom is iedere brede school anders opgebouwd.  Bij de oprichting van een brede basisschool voert de gemeente de regie. De gemeente werkt daarbij nauw samen met instellingen.

Verantwoordelijkheden
Het oprichten van een Brede School is vaak niet het probleem. Maar hoe zit het met de verantwoordelijkheden qua facilitair beheer? Daar is vaak veel onduidelijkheid over. OFM kan hierbij helpen om verrassingen te voorkomen. Zo kunnen er goede werkafspraken worden gemaakt hoe het facilitair beheer kan worden georganiseerd waarin rekening wordt gehouden met de capaciteit die al bij de huurders aanwezig is. Zo kunnen bijvoorbeeld wijkbeheerders en conciërges worden ingezet om klein technisch onderhoud uit te voeren om daarmee kosten te besparen.

Projecten en taken
Projecten of taken die voor u gedaan kunnen worden zijn onder meer het opstellen van een demarcatielijst (checklist met taakverdeling), het opstellen van een beheerboek (handboek met uitleg over de facilitaire organisatie), het organiseren van publiek-private samenwerking tussen gemeente, politie, brandweer en de Brede School, het implementeren van de facilitaire organisatie of het uitvoeren van interim-facility management gericht op schoolgebouwen.

Referenties

We zijn heel blij dat Leontine de facilitaire organisatie van ons gebouw heeft opgezet. Het is nu duidelijk wat voor alle huurders de taken zijn en we zijn tevreden over de leveranciers. Het is een prettige verblijfsplek geworden met een prettige samenwerking tussen alle huurders in het pand. 
door bestuurslid Brede School te Leiden

Contact

Oerlemans Facility Management
 06 - 4460 8321
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 KvK-nummer 62308254
 Privacyverklaring

Stel hier uw vraag

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer